Size Biraz HALO’nun Testlerini ve Sertifikalarını Anlatalım mı?

Size Biraz HALO’nun Testlerini ve Sertifikalarını Anlatalım mı?

Size Biraz HALO’nun Testlerini ve Sertifikalarını Anlatalım mı?

HALO'nun sertifika ve testleri teknik bilgi içerdiğinden öyle ilk bakışta anlamlandırmak kolay değil, o yüzden bir de biz anlatalım istedik… Testleri anlatmak yeterince uzun süreceğinden lafı hiç uzatmayıp direkt olarak konuya giriyorum:

OEKO- Tex Standart 100

İlk testimiz, dünyaca geçerli, en bilinen, birçok üründe görebileceğiniz OEKO-Tex 100. Bu test, üretimin bütün aşamalarındaki tekstil hammaddeleri, ara ve nihai ürünler için tek tip, global bir test ve belgelendirme sistemidir. Aynı zamanda tekstil dışı bileşenlerin test edilmesini de kapsamaktadır. Tekstil ürününün tüm aşamalarını (hammadde, ara ürün, nihai ürün) kapsar ve kontrol eder. HALO’nun test sonuçlarını sertifikalar sayfasında paylaştık. Bu test sürekli olarak tekrarlanır ve kendini günceller. Merak edenler OEKO Tex’in sertifika kontrol sayfasına giderek “BEKO 115978” kodunu girerek sertifika geçerliliğini kontrol edebilirler. 

Her ne kadar HALO ürünlerinin OEKO Tex 100 sertifikası olsa da, ürünler Türkiye gümrüğüne her girişinde tekrar OEKO-Tex testi yapılır. Bu Türkiye’nin, ithal edilen tekstil ürünlerine getirdiği bir zorunluluktur. İthal ettiğimiz her parti malda bu test işlemi tekrarlanır. Böylece Türkiye’ye giren her üründen ikince kez emin olmuş oluyoruz. “Ama zaten var olan ve dünyaca geçerliliği bulunan global bir test neden gümrükte tekrar uygulanıyor?” diye soruyorsanız inanın cevabı biz de bilemiyoruz.  Kural kuraldır ve biz zaten üründen emin olduğumuz için bu testin tekrarlanması bizim için hiç sorun olmuyor. Hatta böylece her parti malın testten geçirildiğini mutlulukla anlatıyoruz.  Gönül ister ki, ithal tekstil ürünlerine gösterilen bu titizlik, ülkemizde üretilen her tekstil ürünü için de uygulansa. Türkiye’deki tekstil firmaları, eğer isterlerse çok kolay bir şekilde ürünlerine OEKO-Tex 100 testi yaptırabilirler, yaptıranlar var; ne var ki eğer istemezlerse de yaptırmayabilirler…

Tekstil ürünlerinin OEKO-TEX® Standard 100 standartlarına göre sertifikasyonunun yapılabilmesi için ön koşul, bir ürünün tüm bileşenlerinin kriterlere istisnasız uymasıdır. Bunlara kumaştan olan bileşenler, kullanılan iplik, dolgu malzemesi/vatka ve baskılar dâhil olduğu gibi; düğme, fermuar, perçin gibi kumaştan olmayan bileşenler de dahildir.

OEKO-TEX® zararlı madde testleri, her zaman tekstilin esas kullanım şeklini göz önünde bulundurur. Bir ürünün cilde teması ne kadar fazlaysa, insan ekolojisi gerekliliklerine uyumu da o kadar fazla olmalıdır.

Buna göre, birbirinden ayrı dört ürün sınıfı bulunmaktadır:

  • Ürün sınıfı I: 
    Bebek ve 3 yaşına kadar çocuklar için üretilen tekstil ürünleri (giyim, oyuncak, nevresim takımları, uyku tulumları, havludan ürünler vs.)
  • Ürün sınıfı II:
    Cilde yakın temas eden tekstil ürünleri (iç çamaşır, nevresim takımları, tişörtler vs.)
  • Ürün sınıfı III:
    Cilde doğrudan temas etmeyen tekstil ürünler (ceketler, mantolar vs.)
  • Ürün sınıfı IV:
    Mefruşat ürünleri (perdeler, masa örtüleri, mobilya kaplamaları vs.)

HALO, ürün sınıfı 1’e girer ve buna göre OEKO-Tex tarafından sertifikalandırılmıştır.

ABD Tüketici Ürün Güvenliği (CPSIA)

Bakın bu çok önemli bir test. OEKO-Tex’in üst versiyonu ya da tamamlayıcısı gibi düşünebilirsiniz. 

Bildiğiniz üzere HALO bir Amerikan markası. Amerika, bebek/çocuk güvenliği konusunda sanırım dünyadaki en titiz ülke. Amerika’dan bir ürünü ithal etmenin, firmayla anlaştığınız takdirde pek bir zorluğu yok. Çünkü bebek/çocuk ürünleri ve sertifikaları en üst seviyede. Ama eğer siz bir ürünü Türkiye ya da başka bir ülkede üretip, Amerika’da satmak isterseniz, çok detaylı bir CPSIA testinden geçmeniz gerekir.  CPSIA, Amerika Devleti’nin uyguladığı ve uygulanmasının zorunlu kılındığı bir test. Yani bağımsız bir kuruluş tarafından değil, direkt olarak devlet tarafından denetleniyor. 

ABD’de satışa sunulmuş belirli ürünler, ürünlerin ilgili güvenlik koşullarını sağladığını gösterir test onaylarını içeren ‘Genel Uygunluk Belgesi’ bulundurmak zorundadır. Ancak çeşitli çocuk ürünlerinde (12 yaşında ya da daha küçük yaştaki çocuklar), aşağıdakiler dahil daha sıkı kurallar vardır. Bırakın ürünü, ürünün dış ambalajı ve etiketine kadar testten geçirilir.

  • Akredite bir laboratuvar tarafından yapılmış zorunlu üçüncü parti test ve belgelendirme
  • Alt malzemelerde kullanılan kurşun sınırlaması 
  • Yüzey boyalarında daha düşük kurşun seviyeleri
  • Belirli ftalatlar için düşük seviyeler veya yasaklar
  • Zorunlu oyuncak güvenliği standartları (ASTM F963)

Bu üst seviye mevzuatlar kolay görünse bile alt seviyelerde karmaşık mevzuat uygunlukları gerektirir:

  •  Kurşun ve kurşunlu boya – Çocuk ürünleri kurşun içeriği ile ilgili katı sınırlamalara tabidir. Yüzey kaplamalarında ve boyadaki kurşun içeriği milyonda 90 parça ile sınırlıdır (ppm). Substrat materyallerindeki toplam kurşun içeriği 100 ppm ile sınırlıdır.
  • Fitalatlar (bir tür esneklik veren kimyasal) – Üreticiler, ABD’ye, herhangi bir çocuk oyuncağına ve DEHP, DBP veya BBP dahil fitalat içeren bazı çocuk bakım ürünlerine tek başına% 0,1’den fazla miktarda üretim yapamaz veya ithal edemez. Geçici olarak, ABD ayrıca bir çocuğun ağzına yerleştirilebilecek bir çocuk oyuncağı ve çocuk bakımı ürünleri içinde% 0.1’den daha fazla miktarda üç ek fitalat (DINP, DIDP, DnOP) kullanımını yasaklamıştır.
  • Oyuncak güvenlik standardı – 12 yaş ve altı çocuklar için tasarlanmış veya tasarlanan tüm oyuncaklar, oyuncak güvenlik standardı ASTM F963-11’in tüm zorunlu bölümlerine uygun olmalıdır.
  • Üçüncü taraf test ve sertifikalandırma – ABD’li üreticiler ve ithalatçılar, tüketici ürünlerinin güvenlik gereksinimlerine uygun olarak birçok tüketici ürününü test etmek zorundadır. Test sonuçlarını geçmeye dayanarak, üretici veya ithalatçı tüketici ürününü aşağıdaki gibi onaylamalıdır:

– Üreticinin veya ithalatçının, çocuk ürününün geçerli tüm çocuk ürün güvenliği kurallarına uyduğunu belgelediği Çocuk Ürün Sertifikası (TBM).

– Üreticinin veya ithalatçının, çocuk olmayan (genel kullanım) ürününün geçerli tüm tüketici ürün güvenliği kurallarına uygun olduğunu onayladığı Genel Uygunluk Belgesi (GCC).

  • Etiketler – ABD’li imalatçılar veya ithalatçılar, çocuk ürünlerinin ve ambalajlarının üzerinde, marka veya üreticinin ismini, üretim yerini, üretim tarihini, parti numarasını veya çalışma numarasını veya diğer belirleyici özelliklerini belirten belirteçlerin yerleştirilmesinden sorumludur.

Genel Uygunluk Belgesini ve Çocuk Ürün Sertifikasını oluşturma yükümlülüğü ilgili ithalatçı ve imalatçıdadır. Uygunluk göstermeyen ürünler için büyük cezalar uygulanır. HALO’nun Genel Uygunluk Belgesi’ni ve Çocuk Ürün Sertifikası’nı aşağıda görebilirsiniz:

 

Thermal Test

Nam-ı diğer: TOG testi. Bu test ülkemizde yapılmıyor. O yüzden yerel markaların çoğunda TOG değeri yazmaz ya da size teste dayanan bir TOG değeri veremezler. Oysa çok önemli. Detay bilgi almak isteyenleri "Nedir Bu TOG?" isimli blog yazımıza alalım. Kısaca belirtmek gerekirse: TOG bir tekstil terimidir ve tekstil ürününün ısıyı ne kadar tuttuğunu belirtir. Bu değere göre de o tekstilin hangi derecede; eğer ürün bir dış kıyafetse hangi iç kıyafetle giyilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Böyle bir testimiz yoksa, doğru bir bilgi veremeyiz. HALO uyku tulumlarının TOG değerleri aşağıdaki Thermal Test’e dayanılarak verilmiştir.

Aslında bu 3 ana test dışında, HALO’nun bir de kumaş geçirgenlik testi var ama çok teknik bilgi içerdiğinden sizi detaylarda boğmak istemiyorum.  Satın aldığınız ya da almayı düşündüğünüz HALO’nun, çocuk güvenliğini ne kadar önemsediğini ve bu hususta tüm testlerinin tam olduğunu, bir anne olarak sizlere açıklayarak anlatmak istedim.

Bu önemli konuyu sonlandırırken, kapanışı HALO’nun kurucusu Bill Schmid’e bırakmak istiyorum. Çünkü bu konuda, dünyadaki tüm müşterilerine yönelik olarak yapmış olduğu bir açıklama yer alıyor:

 

Değerli Müşterimiz,

Birçoğunuzun bildiği gibi, Tüketici Ürün Güvenliği İyileştirme Yasası (CPSIA), çocuklar için sergilenen ve satılan ürünleri kapsayan yeni bir mevzuat oluşturmuştur.

HALO güvenlik ile ilgili konuları yakından izler. Yeni kanunun gerekliliklerinden biri, kıyafetlerde kurşun düzeylerine sınırlama getirmektedir. Bu, fermuarlar, metal düğmeler, vb. gibi, bir giysideki donanımlar veya bağlantı parçaları için geçerlidir. Uyumluluk gereksinimlerini zaten karşılamış olduğumuzdan lütfen emin olun.

Ürünlerimizin güvenliği ve kritik kalite kontrolleri ile kendimizle gurur duyuyoruz. Yıllar önce ürünleri yapmaya başladığımız ilk günden bu yana, fermuarlar, çıtçıtlar, kumaşlar, cırt cırt bantlar ve kurşun içerikli ambalajları test ediyoruz! Üretimin her aşamasında test etmeyi, henüz güvenlik kontrolleri standart seviyelerdeyken bile sürdürdük.

Genel Uygunluk Belgemizi internet sitemizde paylaştık. Çocukların güvenliğini ve esenliğini çok ciddiye aldığımızı bilmenizi isteriz. Tüm ürünlerimizin; ister şimdiki zamanda gönderilsin, ister önceki sezonlarda gönderilsin, bebekler ve çocuklar için güvenli olduğundan eminiz.

Saygılarımla,

HALO Kurucusu, İnovasyonel Ürün Geliştirici
SIDS Ebeveyni, 4 Çocuk Babası