SIDS Farkındalığının Farkında mıyız?

SIDS Farkındalığının Farkında mıyız?

SIDS Farkındalığının Farkında mıyız?

SIDS… Her anne-babanın korkulu rüyası; uykularımızı bölen, ‘nefes alıyor mu?’ sorularının sebebi olan, korkudan çocuğumuzla odamızı ayırmamızı zorlaştıran SIDS… Türkçesi: Uykuda Ani Bebek Ölümü Sendromu… Eylül Ayı, ‘SIDS Farkındalık Ayı’. Biz de bu farkındalığa biraz olsun destek olabilmek için; First Candle, SIDS Alliance ve HALO işbirliğinde hazırlanan ‘Bebek Güvenliği Bülteni’nin çevirisini yaparak sizinle paylaşmak istedik. Çünkü her bebek sağlıkla uyumayı; her anne-baba huzurla çocuk büyütmeyi hak eder…

Sevgilerimizle… 

*Bu Tavsiye Yazısı First Candle/SIDS Alliance ile Birlikte Hazırlanmıştır Bu güvenli uyku bilgisi, First Candle/SIDS Alliance; ebeveynleri, bakıcıları ve ulusal çapta,  devlet, işletme ve cemiyet servis gruplarından oluşan ileri seviye çocuk sağlığı ve sağ kalım araştırmacılarını bir araya getiren, kar amacı gütmeyen ulusal bir sağlık organizasyonu ile ortak olarak sunulmuştur. Ulusal bir ortak organizasyon ağı yardımıyla, kamusal katılımı arttırmak ve ölü doğuma, Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) ve Ani Beklenmeyen Bebek Ölümleri (SUID)’nin diğer sebeplerine karşı savaşmak için çalışıyoruz. Daha fazla bilgi almak için First Candle internet sayfasını ziyaret edin. *Bebeğinizin en güvenli uykusu için, bu ipuçlarını bebeğinizin bakımını üstlenen herkesle paylaşın. 

DAİMA YAPIN

  • Gündüz ve gece uykusu zamanlarında bebeğinizi sırtüstü yatırın.
  • Güncel güvenlik standartlarını karşılayan bir bebek karyolası ve karyola ile aynı ölçülerde sert bir yatak kullanın. Bebek çarşafının yatağa tam uyumlu ve toplanmayacak şekilde serilmiş olmasına dikkat edin. Bebeğinizin karyolasını yatağınızın yanına yerleştirin.
  • Tüm yumuşak tekstil ürünlerini ve oyuncakları bebeğinizin uyku alanından çıkarın. Bu, battaniyeleri, yatak kenarı koruyucularını, yastıkları ve yan yatırma yastıklarını da içerir. Amerikan Pediatri Akademisi, bebeğinizi sıcak tutmak için battaniye ve yorgan yerine uyku tulumlarını tavsiye etmektedir.
  • Mümkünse emzirin; ancak bittiğinde bebeğinizi, yatağınızın yanındaki kendine ait, ayrı, güvenli uyku alanına geri koyun.
  • Bebeğinizi uyuturken emzik verebilirsiniz. Eğer emziriyorsanız, emzik ile bir ay sonra veya emzirme bir düzene oturduktan sonra tanıştırın.
  • Odanızı paylaşın fakat yatağınızı paylaşmayın. Yatak paylaşımı çocuğu boğulma riskiyle karşı karşıya bırakabilir.
ASLA YAPMAYIN
  • Bebeğinizi asla yumuşak bir yüzeyde (yetişkin yatakları, koltuklar, sandalyeler, su yatakları, yorganlar, tüylü battaniyeler, vb.) uykuya yatırmayın.
  • Bebeğinizi uyku için asla, çok sıcak tutacak şekilde giydirmeyin; oda sıcaklığını 20- 22°C  (68-72°F) aralığında tutun.
  • Bebeğinizi yarı dik v25eya sırt üstü yatar halde tutmak için asla eğimli yastıklar veya yan yatırma yastıkları kullanmayın.
  • Bebeğinizin yakınlarında sigara içilmesi için kimseye izin vermeyin; bebeğinizi yakın zamanda sigara içilmiş bir odaya veya arabaya sokmayın.

Karyola ve Beşik Güvenliği 

Bebeğinizin karyolasının veya beşiğinin güvenli olduğundan emin olmak için şu ilkeleri takip edin:

  • Bebeğiniz, kendi karyolası veya beşiğinde; yatağına tam olarak, boşluk kalmadan oturan sert bir yatak şiltesi ile uyumalıdır.
  • Karyola çıtalarının arasının 6 cm’den fazla olmadığından emin olun (soda kutusundan daha geniş olmamalı).
  • Bebeğinizin yatağında asla yastıklar, yan ve eğimli yatırma yastıkları, yorganlar, battaniyeler, peluş oyuncaklar, yatak kenarı
koruyucuları veya diğer yumuşak ve kabarık malzemeleri kullanmayın.
  • Bebek telsiz ve kameralarına ve diğer ürünlere ait kabloları çocuğun uyku alanından uzak tutun.
  • Mümkünse, ikinci el mağazalarından ya da tanıdıklarınızdan karyola almayın. Yeni olan genelde daha güvenlidir.
  • Portatif bir şekilde önden açılan karyola almayın (Vida ile monte edilmiş ve çocuk büyüdüğünde vidaları sökülerek önden açılan karyolaları kullanabilirsiniz).
  • Karyolayı, beşiği veya oyun alanını, asla pencereye yakın konumlandırmayın.
  • Karyolayı veya beşiği, tüm parçalarının güvenli olduğundan emin olmak için, düzenli olarak kontrol edin. Çocuğunuzun karyolasını, yalnızca üreticisinin sağladığı parçalar ile onarın.

Bebekler Her Zaman  Sırtüstü Uyumalıdır 

Bebeğinizin güvenli bir şekilde uyuması için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, onu hem gündüz hem gece uykusu sırasında sırtüstü yatırmaktır.

  • İlk günlerinden bu yana bu pozisyona alıştırılmışlarsa, bebeklerin büyük çoğunluğu sırtüstü yatarken rahatça uyur.
  • Bebeğinizin sırtüstü yatmasını sağlamak için asla yan yatış yastığı kullanmayın. Yenidoğanlar, uyku sırasında  kendi etraflarında dönecek kadar kuvvetli olmadıklarından, pozisyon sabitleyici kullanmak gerekli değildir. Bebeğiniz, kendi etrafında dönmeye başladığı zaman da pozisyon sabitleyici yastıklar boğulma tehlikesi oluşturabilirler. Sırtüstünden yüzüstüne; yüzüstünden sırtüstüne dönmeyi öğrenmek, normal bebek gelişiminin önemli bir parçasıdır.
  • Bazı bebeklerin, farklı uyku pozisyonları gerektiren tıbbi durumları olabilir; şüpheleriniz varsa doktorunuza danışın.
  • Uyanık ve denetim altındayken, bebekleri yüzüstü yatırmak bebek gelişimi için önemlidir. Oyun zamanında, üst vücut kaslarının güçlenmesi için bebeğinizi yumuşak olmayan bir zemine yüzüstü  bırakın.

HALO  Bebeklerin Güvenle Uyumasına Yardımcı Olur 

Kurucumuz, Bill Schmid ve eşi ilk doğan çocuklarını SIDS sebebiyle kaybettiler. Bu trajediden HALO ve misyonu doğdu. 20 yıldan uzun süredir ebeveynleri güvenli uyku uygulamaları hakkında eğitiyoruz ve First Candle/SIDS Alliance gibi kar amacı gütmeyen organizasyonları destekliyoruz. Bugün HALO SleepSack uyku tulumları, Amerika’da hastanelerin 1 numaralı güvenilir tercihi olmakta ve uluslararası çapta ilk günden itibaren bebeklerin güvenli uyumasına yardımcı olmaktadır…